Tort makowy z białą czekoladą

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Rewelacyjne makowe ciasto połączone masą ze śmietany i białej czekolady...

  • 2 godz.

Składniki:

  • * Ciasto makowe:
    * 7 jajek
    * 15 dag drobnego cukru
    * 3 łyżki mielonych migdałów
    * 15 dag mąki pszennej tortowej
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 15 dag suchego maku
    * Masa :
    * 500 ml śmietany kremówki 36%
    * 250 g sera mascarpone
    * 1/2 szklanki cukru pudru
    * 2 śmietan fiks
    * 200 g białej czekolady
    * Poncz:
    * 1 szklanka wody
    * 3 łyżki rumu
    * 2 łyżki soku z cytryny
    * 2 łyżki cukru pudru
    * Dodatkowo:
    * słoik dżemu z czarnej porzeczki

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort makowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto przed pieczeniem 1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i żółtka .Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia zmielonymi migdałami i makiem i dodajemy do ubitej piany z jajek delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach.Po wymieszaniu wylewamy ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 27 cm i pieczemy około 40 minut w temp 180* Po upieczeniu studzimy.Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej .Gdy jest całkowicie zimne przekroić je wzdłuż dwa razy.
  • przełożenie blatów 2. Krem: Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej delikatnie przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia i ubić na sztywno dodając śmietan fiks i cukier puder uważając aby nie zrobić masła. Serek mascarpone wymieszać dokładnie z letnią białą czekoladą i dodać do masy śmietanowej dokładnie wymieszać krem .
  • 3. Poncz: W przegotowanej wodzie rozpuścić puder dolać rum i dodać sok z cytryny.
  • Gotowy tort w przekroju 4.
    Przełożenie: Pierwszą warstwę biszkoptu dobrze nasączyć 1/3 ponczu posmarować cienką warstwą dżemu na to wyłożyć część masy z białej czekolady przykryć drugą warstwą makowego biszkoptu nasączyć i znów dżem i krem przykryć ostatnim biszkoptem,nasączyć i posmarować całość tortu reszta kremu.Udekorować dowolnie.

Porady

Doskonale sprawdzi się na komunię ,i inne okolicznościowe imprezy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować