Tort makowy z adwokatem

0 (0 ocen)

To jeden z przepisów, które na zawsze pozostają w pamięci.

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g masła
    150 g cukru pudru
    szczypta soli
    6 jajek
    50 g mąki
    200 g maku
    50 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 ml adwokata
    Nadzienie:
    400 g śmietany 30 %
    50 g cukru pudru
    20 ml adwokata
    3 łyżeczki żelatyny
    Dekoracja:
    100 g śmietany 30 %
    50 ml adwokatu
    odrobina żelatyny


Tort makowy z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z solą i cukrem, kolejno dodając żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem i makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy je na zmianę z adwokatem i suchymi składnikami do masła, ciągle ucierając. Gładką masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem i gdy będzie już sztywna stopniowo dolewamy adwokat, a następnie żelatynę, ciągle mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy.
  • 3. Spód przecinamy na dwie części. Następnie przekładamy je kremem. Ubijamy pozostałą kremówkę i dekorujemy tort. Adwokat przeznaczony do dekoracji zagęszczamy żelatyną i wylewamy na środek tortu. Chłodzimy.

Komentarze

Podobne przepisy