Chciałam zrobić coś fajnego na przyjazd córki.....coś ,co nie jest słodkie.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Składniki:
125 g makaronu nitki
300 g śmietany 18%
3 jajka
200 g zielonego groszku
200 g kukurydzy
100 g czarnych oliwek
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku
sól, pieprz do smaku
masło do posmarowania tortownicy
400 g sera białego ( wiaderko )
3 łyżki śmietany
pęczek szczypiorku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
sól, pieprz do smaku
Tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg przepisu . Śmietanę wymieszać z jajkami i dodać wystudzony makaron. Dodać pozostałe składniki - groszek, kukurydzę, oliwki , mąkę . Wszystko dobrze wymieszać dodając jeszcze pieprz czarny, przyprawę do kurczaka i sól . Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i piec 30 min w tem. 170 stopni.
2.Twarożek wymieszać ze śmietanką. Dodać szczypiorek i przyprawić pieprzem, papryką i solą.
3.Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić w 1,5 - 2 cm paski. Na każdym pasku układać półplasterki mortadeli tak , żeby nachodziły na siebie. Zwinąć paski ciasta w ślimaczki i włożyć do foremki na muffinki ( posmarowanej olejem )
Pieczenie 30 min - 170 stopni.
4.Zapieczony makaron posmarować twarożkiem. W twarożek powciskać wcześniej upieczone ,, róże,,. Udekorować pomidorkami , szczypiorkiem wg uznania. Smacznego.
Komentarze