Tort Lalka Barbie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort który zachwyci wyglądem i smakiem każdą młodą dziewczynę

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Właśnie skończyłam dekorować....#TORT_LALKABARBIE dla mojej wnusi....❤️
    Biszkopt z:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 40 g)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu spirytusowego 10% lub soku z cytryny
    Szczypta soli
    KREM do przełożenia tortu:
    0,5 l śmietany 36%
    0,5 kg serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    KREM do dekoracji:
    400 g miękkiego masła
    300 g mleka skondensowanego słodzonego
    Kilka kropel barwnika spożywczego różowego
    PONADTO:
    300 g dżemu z brzoskwiń ( ja użyłam domowej roboty)
    1 szklanka soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort lalka barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Lalka Barbie 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty dodawać po łyżce cukru pudru i roztrzepane widelcem żółtka z octem, następnie wsypywać po łyżce przesianej mąki pszennej razem z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Ciasto wylać do formy ja używam formy Wilton) wysmarowanej masłem i posypanej mąką krupczatką), wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 40-45 minut ( sprawdzić patyczkiem)
    Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
    Krem z bitej śmietany:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na tzw. 3/4 ,dodać stopniowo cukier puder i serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać.
    Krem do dekoracji:
    Miękkie masło zmiksować do białości zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem wlewać mleko skondensowane ubijając dalej do otrzymania gładkiego kremu.
    Biszkopt przekroić na kilka blatów, każdy nasączyć, posmarować dżemem i bitą śmietaną, całość posmarować resztą bitej śmietany i wstawić do lodówki na około 2 h. Po schłodzeniu udekorować kremem maślanym .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować