Tort lalka barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, zmniejszyć obroty dodawać po łyżce cukru pudru i roztrzepane widelcem żółtka z octem, następnie wsypywać po łyżce przesianej mąki pszennej razem z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Ciasto wylać do formy ja używam formy Wilton) wysmarowanej masłem i posypanej mąką krupczatką), wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 40-45 minut ( sprawdzić patyczkiem)
Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Krem z bitej śmietany:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na tzw. 3/4 ,dodać stopniowo cukier puder i serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać.
Krem do dekoracji:
Miękkie masło zmiksować do białości zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem wlewać mleko skondensowane ubijając dalej do otrzymania gładkiego kremu.
Biszkopt przekroić na kilka blatów, każdy nasączyć, posmarować dżemem i bitą śmietaną, całość posmarować resztą bitej śmietany i wstawić do lodówki na około 2 h. Po schłodzeniu udekorować kremem maślanym .
Komentarze