Tort kukułka

4.49 (180 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty w wykonaniu a jakże efektowny i smaczny.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:

    6 jaj
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    6 łyżek zimnej wody
    2,5 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA KUKUŁKOWA:

    3 łyżki kawy mielonej
    1/2 szkl. wrzącej wody
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    4 kieliszki wódki

    MASA ŚMIETANOWA:

    1/2 l śmietany 30 %
    1 galaretka cytrynowa
    1 szkl. wrzątku

    GANACHE CZEKOLADOWY:

    20 dag gorzkiej czekolady
    10 dag mlecznej czekolady
    110 ml śmietany 30 %
    20 dag masła

    PONADTO:

    biszkopciki okrągłe
    100 ml śmietany 30%
    1 śmietanfix
    borówki
    ziarenka granatu
    gałązki rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę. Masę podzielić na 2 części.
  • 2. Wierzch udekorować wg własnego uznania rozetkami ubitej śmietany usztywnionej śmietanfixem, borówkami, ziarenkami granatu oraz gałązkami rozmarynu.
  • 3. Gotowym ganache czekoladowym "otynkować" tort dookoła eliminując wszelkie nierówności. Schłodzić.
  • 4. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce roztopionej czekolady.
  • 5. Czekolady na ganache rozpuścić w śmietance.
  • 6. Schłodzić.
  • 7. Na wierzch położyć drugi placek ciasta czekoladowego.
  • 8. Przykryć drugą częścią masy śmietankowej.
  • 9. Na masie ułożyć biszkopciki, na to wylać gęstą masę kukułkową.
  • 10. Na biszkopt wyłożyć część masy śmietankowej - wyrównać.
  • 11. Białka ubić na sztywno.
  • 12. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Pozwolić by lekko stężała.
  • 13. Do zimnej masy dodać 4 kieliszki wódki. Dokładnie wymieszać, schłodzić - by masa zgęstniała.
  • 14. Do kawy dodać mleczną i gorzką czekoladę, wszystko rozpuścić. Wystudzić.
  • 15. Kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wrzątku, następnie przecedzić.
  • 16. Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na 2 części.
  • 17. Ciasto wylać do formy /22 cm / wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30-35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
  • 18. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • 19. Do ubitej piany z cukrem dodać wodę oraz żółtka, jedno po drugim stale ubijając.
  • 20. Ubijając, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier.

Porady

Masę kukułkową schładzałam w zamrażarce - szybciej gęstnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować