Tort Kinder Beuno

5 (164 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ostatnio postanowiłam jednak nieco zmienić swoje upodobania i upiekłam pyszny tort Kinder Beuno, który swoim smakiem nawiązuje do znanych batoników. Jest to niestety tort czasochłonny, ale efekt tych prac zaskakuje w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Tort przekładany jest kremem budyniowym i powidłami. Wierzch i boki natomiast pokryte są kremem czekoladowym. Ciasto zaskakuje. Tort zachwycił moją rodzinne. Doskonała propozycja na spotkania rodzinne.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe
    230 g mąki pszennej
    150 g cukru
    30 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    5 jajek
    krem budyniowy
    500 ml mleka 3,2%
    150 g masła
    150 g cukru
    60 g budyniu waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    krem czekoladowy
    500 ml mleka 3,2%
    150 g masła
    150 g cukru
    60 g budyniu czekoladowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    dodatkowo
    200 g powideł
    50 g batonów
    nasączenie
    50 ml wody
    30 ml likieru czekoladowego
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Tort kinder beuno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części.
    Krem budyniowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń waniliowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
    Krem czekoladowy: 350 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, mąkę i budyń czekoladowy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
    Nasączenie: Wodę i likier mieszamy.
    Blaty ciasta nasączamy. Smarujemy powidłami. Blaty ciasta przekładamy kremem budyniowym. Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem czekoladowym. Dekorujemy batonikami. Tort chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować