Tort kawowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blat czekoladowo-ogórkowy:
Ogórki i jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i blendujemy. Dodajemy 2 jajka i 2 łyżki oleju. Mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, pokrojone orzechy i rodzynki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę 20-23 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia. Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
2.Blat czekoladowo-pomidorowy:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę 28cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pomidora myjemy, blanszujemy we wrzątku i zdejmujemy skórkę. Wycinamy twardą część i kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy. Dodajemy jajka i olej. Ponownie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną, cukier, cukier wanilinowy, posiekane orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki. Mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez około 60 minut, do suchego patyczka.
3.Krem:
2 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy kawę i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego mleka, wlewamy roztwór i ponownie doprowadzamy do wrzenia przy tym mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy zimny budyń, cały czas miksując. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
4.Czereśnie drylujemy z pestek, jagody delikatnie myjemy i osuszamy.
Gotowe (zimne blaty) przekładamy kremem (nie przecinamy blatów) i układamy owoce. Chłodzimy.
Smacznego :o)
Komentarze