Tort kawowy z owocami

4.5 (181 ocen)

Tort na czekoladowo-warzywnych blatach z kremem kawowym i owocami jagodowymi. Rozpusta dla podniebienia. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • Składniki:
    Blat czekoladowo-ogórkowy:
    -140g ogórków,
    -1 jabłko,
    -1 łyżeczka sody,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego,
    -30g rodzynków,
    -70g orzechów (dowolne),
    -70g cukru,
    -50g kakao,
    -2 jajka,
    -2 łyżki oleju,
    -100g mąki.

    Blat czekoladowo-pomidorowy:
    -240g pomidorów,
    -1 łyżeczka sody,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego,
    -70g rodzynek,
    -150g orzechów włoskich,
    -3 jajka,
    -1/3 szkl. oleju,
    -0,5 szkl. kakao,
    -2 szkl. mąki,
    -1 szkl. cukru.

    Krem kawowy:
    -2,5 szkl. mleka,
    -5 łyżek mąki ziemniaczanej,
    -1,5 kostki masła,
    -3 łyżki kawy rozpuszczalnej (mocnej),
    -6-7 łyżek cukru.

    Dodatkowo:
    -masło do wysmarowania formy,
    -bułka tarta,
    -1,5 szkl. jagód,
    -około 20-30 czereśni.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Tort kawowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blat czekoladowo-ogórkowy:
    Ogórki i jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i blendujemy. Dodajemy 2 jajka i 2 łyżki oleju. Mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, pokrojone orzechy i rodzynki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę 20-23 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia. Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
  • 2. Blat czekoladowo-pomidorowy:
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę 28cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pomidora myjemy, blanszujemy we wrzątku i zdejmujemy skórkę. Wycinamy twardą część i kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy. Dodajemy jajka i olej. Ponownie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną, cukier, cukier wanilinowy, posiekane orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki. Mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez około 60 minut, do suchego patyczka.
  • 3. Krem:
    2 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy kawę i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego mleka, wlewamy roztwór i ponownie doprowadzamy do wrzenia przy tym mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy zimny budyń, cały czas miksując. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 4. Czereśnie drylujemy z pestek, jagody delikatnie myjemy i osuszamy.
    Gotowe (zimne blaty) przekładamy kremem (nie przecinamy blatów) i układamy owoce. Chłodzimy.
    Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czereśnie Jagody Ogórek Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować