Tort kakaowy z masą cappuccino

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Taki tort przygotowałam na chrzest mojego synka :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO:

    1szkl. mąki
    1szkl. cukru
    1/2szkl. kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju

    MASA:

    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    2 żółtka
    2 kostki masła ( 2 x 250 g )
    20 dag cukru
    3 kopiate łyżki kawy Mokate Cappuccino

    lentynki do dekoracji
    kakao

Tort kakaowy z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    osobno mieszamy składniki suche a osobno mokre.
    Mokre wlewamy do suchych i mieszamy. Pieczemy w tortownicy ok 40min w temp.180 stopni. Studzimy i przekrawamy tak by otrzymać 3 blaty.
  • 2. Masa:

    w 1/4 l mleka roztrzepać budyń z jajkami i żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Odstawić do ostygnięcia.
    Masło utrzeć z cukrem i dodawać po trochu budyń ciągle ucierając. Następnie kawę.
  • widoczne warstwy na przekroju :) 3. Przekładamy masą blaty. Dekorujemy. Wkładamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy