Tort jeż

4.49 (186 ocen)

  • 5 godz.

Zrobiłam go na pierwsze urodziny mojego syna Pawła

  • 5 godz.

Składniki:

  • ryż prażony
    2 morele suszone
    1 śliwka
    4 galaretki(różne smaki)
    2 margaryny kasia
    budyń śmietankowy

    polewa:
    1 kostka margaryny zwykłej
    pół szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao

    masa budyniowa:
    2 margaryny kasia
    2 budynie śmietankowe
    mleko
    oraz grzybki do dekoracji można upiec samemu
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort jeż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto biszkoptowe:
    pieczemy jeden biszkopt z 4 jaj,przekrajamy na pół,górną część zostawiamy na przykrycie,a z dolnej wykrajamy formę,która nada kształt.
    Drugi biszkopt pieczemy z ośmiu jaj i też skrajamy górę,a resztę kroimy w paski.
    Galaretki rozpuszczamy i wylewamy na talerz głęboki,tak żeby można było wycinać paski.
    MASA:
    Gotujemy budyń,łączymy z margaryną.
    Na wyciętą formę smarujemy masę i kładziemy paskami biszkopt,potem galaretką przykrywamy znowu masą i tam gdzie galaretka idzie biszkopt i robimy tzw. szachownicę,na koniec smarujemy masą i przykrywamy cieniutkim biszkoptem,który poprzednio skrajaliśmy .
    Uciskamy wszystko aby nadać kształt,polewamy polewą i utykamy ryżem prażonym,z moreli i śliwek dekorujemy pyszczek.
    Wierzch możemy udekorować grzybkami.

Porady

Niekoniecznie musi być podwójny jeż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować