Tort imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec w trzech krokach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Pieczemy w okrągłej formie 24 cm przez ok 30 minut w 180 °C .
Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
2.Krem brzoskwiniowy:
Brzoskwinie z puszki blendujemy i dopełniamy sokiem aby powstało 500 ml.
Następnie zagotowujemy je, ściągamy z gazu i mieszamy z galaretką cytrynową.
Odkładamy do przestudzenia.
Gdy krem będzie chłodny, wylewamy go na pierwszy blat biszkoptu i przykrywamy drugim blatem.
3.krem śmietanowy:
Cukierki pokroić na drobne kawałki.
Śmietanę ubić z cukrem i fixami.
Do ubitej śmietany dodać cukierki i wymieszać.
Powstały krem wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.
4.Krem do ozdoby:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i odrobiną soku cytrynowego..
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego
5.Polewa:
Wszystkie składniki mieścić w małym garnku i rozpuścić na małaym ogniu do połączenia,
cały czas mieszając. Wylać na tort
6.Ozdobić tort kremem maślanym
Smacznego :)
Porady
Do przekładania tortu nalepie użyć rantu cukierniczego, znacznie ułatwi to pracę.
Komentarze