Tort imieninowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten tort upiekłam dla przyjaciółki na imieniny. Bardzo jej smakował.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanka cukru
    3/4 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem brzoskwiniowy:
    brzoskwinie z puszki
    galaretka cytrynowa

    krem śmietanowy:
    500 ml śmietany 30%
    2 fixy do śmietanki
    1 łyżka cukru pudru
    ok 10 sztuk czekoladowych cukierków

    krem do ozdoby:
    kostka masła
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    sok z cytryny do smaku

    polewa kakaowa:
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    2 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Cukierki

Tort imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec w trzech krokach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Pieczemy w okrągłej formie 24 cm przez ok 30 minut w 180 °C .
    Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
  • 2. Krem brzoskwiniowy:

    Brzoskwinie z puszki blendujemy i dopełniamy sokiem aby powstało 500 ml.
    Następnie zagotowujemy je, ściągamy z gazu i mieszamy z galaretką cytrynową.
    Odkładamy do przestudzenia.
    Gdy krem będzie chłodny, wylewamy go na pierwszy blat biszkoptu i przykrywamy drugim blatem.
  • 3. krem śmietanowy:
    Cukierki pokroić na drobne kawałki.
    Śmietanę ubić z cukrem i fixami.
    Do ubitej śmietany dodać cukierki i wymieszać.
    Powstały krem wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.
  • 4. Krem do ozdoby:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem i odrobiną soku cytrynowego..
    Przełożyć krem do rękawa cukierniczego
  • 5. Polewa:
    Wszystkie składniki mieścić w małym garnku i rozpuścić na małaym ogniu do połączenia,
    cały czas mieszając. Wylać na tort
  • 6. Ozdobić tort kremem maślanym
    Smacznego :)

Porady

Do przekładania tortu nalepie użyć rantu cukierniczego, znacznie ułatwi to pracę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śmietana Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY''

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

TORT IMIENINOWY Z POLEWĄ

To może cię zainteresować