Tort dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na trzy części, dodajemy barwniki i pieczemy każdy biszkopt około 20min w 180st w tortownicy o średnicy 28cm. Z ostygniętych placków wykrawamy szklanką kółka. Resztą można zostawić do ozdabiania.
Masa:
Przekładamy serek mascarpone do miski, wlewamy śmietanke i miksujemy na najwyższych obrotach do zgęstnienia kremu, nastąpi to bardzo szybko, potem dodajemy cukier puder i kilka sekund miksujemy.
Bierzemy nasze kółeczka (w moim przypadku niebieskie) i delikatnie nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem. Nakładamy masę mascarpone i przekładamy czerwonymi kółeczkami. Następnie nasączamy placki i nakładamy masę na brzegi kółka a w środek wkładamy powidła. Przekładamy ostatnimi biszkoptami lekko doduszamy. Nakładamy szprycą na wierzchy masę (robimy głowę:)) i ozdabiamy, tzn. robimy oczka, nos, buzię rysujemy czerwonym pisakiem cukrowym a włosy z pokruszonych resztek biszkoptów. Torciki schładzamy przez kilka godzin. Smacznego!
Komentarze