Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem, kolejno dodawać po 1 żółtku. Następnie dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką albo szpatułką. Wylewamy do tortownicy o wymiarach ok. 26 cm.
Piec 30-40 min w 180 st. C
(Przed wyciągnięciem biszkoptu z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony, bo oczywiście wszystko zależy od piekarnika jeden upiecze wcześniej a w innym trzeba dołożyć czasu :) )
2.Kiedy masa się schładza to w tym czasie dobrze jest zrobić coś w rodzaju ponczu.
Wiśnie włożyć do rondelka i dodać około szklankę kompotu i zagotować. Następnie wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
Aby szybciej ostudzić włożyć do miski z zimna wodą i mieszać i co jakiś czas wymieniać wodę na zimną.
Biszkopt podzielić na 3 równe części i jak wiśnie z galaretką zaczną tężeć to nakładać na dolny biszkopt aby troszkę go nasączyć (nie za dużo żeby się nie rozmiękł)i połowę wiśni, na to część masy na to kolejny biszkopt i ponownie nasączyć delikatnie tężejącą galaretka i wyłożyć resztę wiśni i na to ponownie krem i kolejny biszkopt. Wierzch i boki posmarować kremem i udekorować według uznania.
3.Masa:
W dużym pojemniku utrzeć masło z margaryną i z kakao.
Następnie w osobnym naczyniu na parze ubić jaja z cukrem na puszystą masę (przed wybiciem jaj do naczynia należy je umyć i delikatnie sparzyć wrzątkiem,radzę wziąć naprawdę wysokie i w miarę duże naczynie, ponieważ masa jajeczna musi podwoić objętość). Kiedy podwoi już swoją objętość zdjąć z pary i ubijać aż do wystygnięcia,żeby masa była dobrze napowietrzona, puszysta.
Jak już masa jajeczna będzie chłodna to wlewać bardzo powoli do utartego masła z kakao, cały czas ubijać aż wszystkie składniki się połączą. Między czasie dodać spirytus ( ilość zależy już od gustu, ja dałam tylko łyżeczkę).
Masę schłodzić 20-30 min żeby lepiej ją nakładać. Po czym odłożyć parę łyżek do dekoracji.
Komentarze