Tort czekoladowy z wiśniami

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Tort ten upiekłam na urodziny siostrzenicy męża. Gościom bardzo smakował.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jaj
    5 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    1-2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:

    8 jaj
    1,5-2 szkl cukru pudru
    4-5 łyżek kakao
    1,5 kostki masła (około 83% zawartości tłuszczu)
    1,5 kotki margaryny
    kilka kropki spirytusu/ wódki

    dodatkowo:

    mały słoiczek wiśni w kompocie( ok 0,7 l)
    galaretka wiśniowa

    dekoracja dowolna, w moim przypadku tort został udekorowany na górze masą marcepanową natomiast boki tarta czekoladą.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem, kolejno dodawać po 1 żółtku. Następnie dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką albo szpatułką. Wylewamy do tortownicy o wymiarach ok. 26 cm.
    Piec 30-40 min w 180 st. C
    (Przed wyciągnięciem biszkoptu z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony, bo oczywiście wszystko zależy od piekarnika jeden upiecze wcześniej a w innym trzeba dołożyć czasu :) )
  • 2. Kiedy masa się schładza to w tym czasie dobrze jest zrobić coś w rodzaju ponczu.
    Wiśnie włożyć do rondelka i dodać około szklankę kompotu i zagotować. Następnie wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
    Aby szybciej ostudzić włożyć do miski z zimna wodą i mieszać i co jakiś czas wymieniać wodę na zimną.
    Biszkopt podzielić na 3 równe części i jak wiśnie z galaretką zaczną tężeć to nakładać na dolny biszkopt aby troszkę go nasączyć (nie za dużo żeby się nie rozmiękł)i połowę wiśni, na to część masy na to kolejny biszkopt i ponownie nasączyć delikatnie tężejącą galaretka i wyłożyć resztę wiśni i na to ponownie krem i kolejny biszkopt. Wierzch i boki posmarować kremem i udekorować według uznania.
  • 3. Masa:
    W dużym pojemniku utrzeć masło z margaryną i z kakao.
    Następnie w osobnym naczyniu na parze ubić jaja z cukrem na puszystą masę (przed wybiciem jaj do naczynia należy je umyć i delikatnie sparzyć wrzątkiem,radzę wziąć naprawdę wysokie i w miarę duże naczynie, ponieważ masa jajeczna musi podwoić objętość). Kiedy podwoi już swoją objętość zdjąć z pary i ubijać aż do wystygnięcia,żeby masa była dobrze napowietrzona, puszysta.
    Jak już masa jajeczna będzie chłodna to wlewać bardzo powoli do utartego masła z kakao, cały czas ubijać aż wszystkie składniki się połączą. Między czasie dodać spirytus ( ilość zależy już od gustu, ja dałam tylko łyżeczkę).
    Masę schłodzić 20-30 min żeby lepiej ją nakładać. Po czym odłożyć parę łyżek do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować