Tort czekoladowy z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Wyśmienita uczta dla podniebienia. Bardzo kaloryczny ale każdy kęs wart tego grzechu. Zrobiłam ten tort na urodziny mamy, była zachwycona. Wszystkim bardzo smakował.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7czubatych łyżek cukru,
    7 czubatych łyżek mąki,
    5 płaskich łyżek masła lub margaryny,
    6 jajek,
    14 dag gorzkiej czekolady
    Nadzienie:
    1 słoik (720 ml) wiśni w kompocie,
    1 i 1/2 pojemnika (30 dag) śmietany kremówki,
    1 torebka cukru waniliowego,
    6 łyżek rumu,
    3 łyżki cukru,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1/2 laski cynamonu,
    1 plasterek cytryny,
    1 łyżeczka żelatyny
    Dekoracja:
    2 i 1/2 pojemnika (50 dag) śmietany kremówki,
    2 torebki cukru waniliowego,
    10 dag czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić tłuszcz na biszkopt. Rozkruszyć czekoladę, stopić w rondelku, wystudzić. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, wsypując łyżkę cukru. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Przesiać mąkę do masy jajecznej, dodać płynny tłuszcz, czekoladę i 1/3 piany, przemieszać, dodać resztę piany.
  • 2. Przelać ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy, piec 35 minut w temp. 175 stopni.Ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na trzy warstwy, skropić rumem. Osączyć wiśnie, wydrylować, sok zlać do naczynia. 10-12 wiśni odłożyć do dekoracji.
  • 3. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami soku. Zagotować resztę soku z 2 łyżkami cukru, cynamonem i cytryną, zagęścić. Wyjąć cynamon i cytrynę, dodać wiśnie. Przelać sos na ciasto w formie, przykryć drugą warstwą. Wstawić do lodówki.
  • 4. Ubić śmietanę, dodając resztę cukru, cukier waniliowy i żelatynę. Posmarować śmietaną biszkopt, przykryć trzecim krążkiem. Wstawić do lodówki. Ubić śmietanę, wsypując cukier waniliowy, posmarować tort 3/4 śmietany, zetrzeć czekoladę na grubej tarce. Udekorować tort kleksami śmietany, czekoladą i wiśniami.

Porady

Do dekoracji Tortu użyłam 20 dag czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować