Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
1. Białka oddzielić do żółtek i upić je na puch ze szczyptą soli.
2. Przesiać cukier puder do piany z białek i dalej miksować.
3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać.
4. Przelać do tortownicy o średnicy 18-20 cm. (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.
5. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Krem:
1. Śmietanę z cukrem ubić na puch, wsypać gorzkie kakao i dokładnie zmiksować.
2. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Przełożenie i dekoracja:
1. Biszkoptowe blaty na przemian przekładać kremem i wiśniami (3-4 łyzki kremu zostawić do wykończenia tortu).
2. Śmietankę podgrzać i zalać nią pociekaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Udekorwać nią wierzch tortu, tak aby powstał efekt "drip cake". Wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.
3. Pozostały krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobna tylką i udekorować wierzch tortu, tworząc rozetki oraz dół, ułożyć na nich mini czekoladki, a pomiedzy połówki ciasteczek.
Komentarze