Tort czekoladowy Milka

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Łatwy

Przepyszny tort czekoladowo - kremowy z czekoladą Milka.

  • 4 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 jaj
    10 łyżek ksylitolu do warstw białkowych oraz
    200 g ksylitolu do kremu
    200 g mielonych orzechów laskowych
    100 g mąki ziemniaczanej
    50 g mąki pszennej
    1 aromat waniliowy lub 2 łyżeczki ekstrakty waniliowego
    1 litr mleka
    1 biała czekolada Milka
    1 mleczna czekolada Milka
    250 g masła
    500 ml Śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort czekoladowy milka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowy Milka 1. Warstwa tortu:
    3 białka ubić mikserem na pianę, w trakcie ubijania ok. po jednej minucie dodać 2,5 łyżki ksylitolu, żeby się rozpuścił w białkach i dalej miksować. Jak już piana jest sztywna dodać 50 g zmielonych orzechów laskowych i 1 łyżkę mąki i delikatnie wymieszać trzepaczką (już nie mikserem). Formę do pieczenia posmarować olejem i lekko poprószyć ok. 1 łyżką mąki. Wyłożyć masę białkową do formy, wyrównać warstwę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok.15 min.
  • Tort czekoladowy Milka 2. Tą czynność należy powtarzać 4 razy, ponieważ potrzebne są 4 warstwy tortu.
  • Tort czekoladowy Milka 3. Krem tortowy:
    12 żółtek miksować z 200 g ksylitolu na puszystą masę. Następnie dodać 100 g mąki ziemniaczanej i 50 g mąki oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę.
    Na koniec dodać 0,5 litra mleka i wymieszać łyżką.
    W garnku podgrzać 0,5 litra mleka i dolać masę z żółtek.
    Cały czas mieszając i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Podczas gęstnienia masy należy mieszać intensywniej, żeby masa nie przywarła do dna garnka. Masa zgęstnieje i zrobi się budyń.

    Po zagotowaniu masę należy podzielić na pół i przełożyć do dwóch misek. Do jednej miski dodać połamaną białą czekoladę, a do drugiej miski dodać połamaną mleczną czekoladę. Obie masy dokładnie wymieszać, żeby czekolady się roztopiły.
    Obie miski odstawić na ok. 1 godz. do wystygnięcia. Od czasu do czasu należy masę przemieszać, żeby wierzchu masy nie zrobiła się grubsza warstwa.
    Po wystygnięciu do każdej z mas dodać po 125 g masła.
    Masło powinno być o temperaturze pokojowej tak, żeby łatwo dało się zmieszać z masą. Wymieszać mikserem na jednolitą masę, żeby nie było grudek.
  • Tort czekoladowy Milka 4. Śmietankę 30% ubić na sztywną pianę.
    Najpierw położyć pierwszą warstwę ciasta, nałożyć 1/3 kremu z czekoladą mleczną. Dokładnie wyrównać i na to nałożyć 1/3 kremu z białą czekoladą. Masę dokładnie wyrównać. Następnie nałożyć warstwę z bitej śmietany. Śmietany należy wyłożyć ok. 3 – 4 łyżki stołowe. Ta warstwa nie musi być gruba. Również dokładnie wyrównać.
  • Tort czekoladowy Milka 5. Na trzy warstwy (2 warstwy kremu i warstwa śmietany ) położyć drugą warstwę ciasta i na to w tej samej kolejności wszystkie masy.
    Czynność tą należy powtarzać. Łącznie powinno się wykonać tą czynność 3 razy.
  • Tort czekoladowy Milka 6. Pozostałą część bitej śmietany użyć do końcowej dekoracji wierzchu i boków tortu.
    Tort można udekorować mielonymi orzechami lub posypką orzechową.
    Gotowy tort należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.

Porady

Tort ogólnie jest bardzo wysoki. Można zrobić z trzech warstw. Należy wtedy podzielić odpowiednio proporcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować