Tort czekoladowy milka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa tortu:
3 białka ubić mikserem na pianę, w trakcie ubijania ok. po jednej minucie dodać 2,5 łyżki ksylitolu, żeby się rozpuścił w białkach i dalej miksować. Jak już piana jest sztywna dodać 50 g zmielonych orzechów laskowych i 1 łyżkę mąki i delikatnie wymieszać trzepaczką (już nie mikserem). Formę do pieczenia posmarować olejem i lekko poprószyć ok. 1 łyżką mąki. Wyłożyć masę białkową do formy, wyrównać warstwę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok.15 min.
2.Tą czynność należy powtarzać 4 razy, ponieważ potrzebne są 4 warstwy tortu.
3.Krem tortowy:
12 żółtek miksować z 200 g ksylitolu na puszystą masę. Następnie dodać 100 g mąki ziemniaczanej i 50 g mąki oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę.
Na koniec dodać 0,5 litra mleka i wymieszać łyżką.
W garnku podgrzać 0,5 litra mleka i dolać masę z żółtek.
Cały czas mieszając i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Podczas gęstnienia masy należy mieszać intensywniej, żeby masa nie przywarła do dna garnka. Masa zgęstnieje i zrobi się budyń.
Po zagotowaniu masę należy podzielić na pół i przełożyć do dwóch misek. Do jednej miski dodać połamaną białą czekoladę, a do drugiej miski dodać połamaną mleczną czekoladę. Obie masy dokładnie wymieszać, żeby czekolady się roztopiły.
Obie miski odstawić na ok. 1 godz. do wystygnięcia. Od czasu do czasu należy masę przemieszać, żeby wierzchu masy nie zrobiła się grubsza warstwa.
Po wystygnięciu do każdej z mas dodać po 125 g masła.
Masło powinno być o temperaturze pokojowej tak, żeby łatwo dało się zmieszać z masą. Wymieszać mikserem na jednolitą masę, żeby nie było grudek.
4.Śmietankę 30% ubić na sztywną pianę.
Najpierw położyć pierwszą warstwę ciasta, nałożyć 1/3 kremu z czekoladą mleczną. Dokładnie wyrównać i na to nałożyć 1/3 kremu z białą czekoladą. Masę dokładnie wyrównać. Następnie nałożyć warstwę z bitej śmietany. Śmietany należy wyłożyć ok. 3 – 4 łyżki stołowe. Ta warstwa nie musi być gruba. Również dokładnie wyrównać.
5.Na trzy warstwy (2 warstwy kremu i warstwa śmietany ) położyć drugą warstwę ciasta i na to w tej samej kolejności wszystkie masy.
Czynność tą należy powtarzać. Łącznie powinno się wykonać tą czynność 3 razy.
6.Pozostałą część bitej śmietany użyć do końcowej dekoracji wierzchu i boków tortu.
Tort można udekorować mielonymi orzechami lub posypką orzechową.
Gotowy tort należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
Porady
Tort ogólnie jest bardzo wysoki. Można zrobić z trzech warstw. Należy wtedy podzielić odpowiednio proporcje.
Komentarze