Tort czekoladowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Rant obkładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.
Biszkopt pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni.
(biszkopt wyszedł wysoki na 9cm)
Biszkopt dzielimy na 4 części.
Wiśnie i cukier zalewamy 100ml wody, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
Skrobię ziemniaczaną mieszamy w 100ml wody, wlewamy do wiśni.
Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka skondensowanego, studzimy.
Mascarpone ubijamy z mlekiem skondensowanym na puszysty i gęsty krem,
na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy.
W razie potrzeby można dosłodzić cukrem pudrem.
Tort "tynkujemy" kremem, i dekorujemy dripem oraz kremem używając szprycy.
Można ozdobić słodkościami, perełkami, brokatem - wg fantazji :)
( Dodatkowo użyłam kremu mascarpone bez dodatku czekolady )
Komentarze