Tort czekoladowo-śmietankowy z wkładką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 części.
2.Krem czekoladowy:
Najpierw robimy budyń: do rondla wsypujemy cukier, wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka i 2 szczodre łyżki mąki ryżowej. Miksujemy na gładką masę. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Na tym etapie masa będzie miała tendencję do przypalania się, więc stoimy cały czas przy kuchni i mieszamy trzepaczką. Kiedy masa będzie miała konsystencję budyniu i zacznie bąbelkować, zdejmujemy garnek z ognia. Do masy wrzucamy czekoladę, połamaną na kawałki. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Na powierzchni budyniu kładziemy krążek papieru do pieczenia, żeby nie zrobił się kożuch. Możemy też przykryć garnek ściereczką. Zostawiamy masę do zupełnego wystygnięcia. Masło rozcieramy w misce mikserem. Masło i masa czekoladowa muszą mieć tę samą temperaturę. Do roztartego masła dodajemy po łyżce masę, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania można już masę dodawać w większych porcjach. Utarty krem odstawiamy w chłodne miejsce, żeby nie był zbyt miękki. Kremem przekładamy tort - starczy na dwie warstwy kremu i pokrycie całej powierzchni tortu.
3.Krem śmietankowy:
śmietankę ubijać z cukrem na sztywno, dodać śmietanfix i aromat
4.Wkładka kokosowa:
Białka ubić, dodać cukier puder i ubijać, dodać kokos. Rozłożyć na blachę i piec na złoty kolor (20-30 minut)
5.Biszkopt pokrojony na 3 części.
Pierwszą część nasączamy herbatą, pokrywamy kremem śmietankowym, przykrywamy 2 częścią. Na drugą część nakładamy dżem, na niego wkładkę kokosową, a na wkładkę krem czekoladowy posypany posiekanymi orzechami. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu.
Warstwę ostatnią lekko nasączamy, pokrywamy kremem śmietankowym razem z bokami tortu. Boki obsypujemy kokosem, a wierzch zdobimy kremem czekoladowym oraz wiórkami kokosu, orzechami i posypką czekoladową.
Smacznego! :)
Porady
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Komentarze