Tort czekoladowo-malinowy z lemon curd

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Torty od pokoleń towarzyszą nam w ważnych momentach życia. Każda okazja jest dobra, by uczcić ją tortem, a urodziny niezaprzeczalanie należą do tych wyjątkowych okazji. Chyba każdy zgodzi się z tym, że największym symbolem urodzin jest właśnie tort! Przeważnie torty przygotowuję dla przyjaciół i rodziny, ale tym razem tort robiłam na swoje przyjęcie urodzinowe, bowiem świętowałam 40-ste urodziny. Tak 40-ste! Nadal ciężko mi się przyzwyczaić do tej liczby. Tak całkiem nie dawno próbowałam oswoić się z 30-stką, a tu projekt 40-stka staje się już epilogiem. Fenomen tej magicznej granicy polega na tym, iż po 40-tce wiesz już wszystko to, czego nie wiedziałaś, kończąc 30 lat. Nie jest to żaden koniec czy też początek czegoś nowego! To tylko kolejne, otwarte karty, które trzeba dobrze zapełnić. Powracając do tortu: jaki sobie wymarzyłam, taki sobie zrobiłam! Delikatne i puszyste biszkopty, nasączone alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym, pachnącym latem kremem malinowym z frużeliną malinową. Całość przełamana cudownie orzeźwiającym kremem z lemon curd. Wspaniałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, które idealnie ze sobą współgra.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt x2:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    45 g mąki ziemniaczanej
    203 g cukru
    szczypta soli
    Krem malinowy:
    200 g malin
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    200 ml śmietany kremówki
    100 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Frużelina malinowa:
    500 g malin
    4-5 łyżek cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki żelatyny
    Krem czekoladowy:
    500 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    4-5 łyżek cukru pudru
    Lemon Curd:
    2 duże jajka
    2 żółtka
    160 g drobnego cukru do wypieków
    80 g masła
    2 cytryny*
    Krem z lemon curd:
    500 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    5-6 łyżek cukru pudru
    5-6 łyżek lemon curd**
    Nasączenie:
    250 ml wody mineralnej niegazowanej
    4-5 łyżek soku z cytryny
    2 łyżki cukru
    5-6 łyżek wódki
    Krem maślany:
    500 g miękkiego masła 82%
    425 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
    Dodatkowo:
    gruby podkład pod tort o wymiarach 26 cm
    cienki podkład pod tort o wymiarach 21 cm
    posypka w kolorze złotym oraz rose gold
    4 wsporniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort czekoladowo-malinowy z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Do przygotowania tego tortu potrzebujemy dwa takie biszkopty.
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Rant cukierniczy o wymiarach 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptów odcinamy wierzch i kroimy każdy biszkopt na 4 równe blaty.
  • 2. Krem malinowy:
    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.
    Frużelina malinowa:
    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
  • 3. Krem czekoladowy:
    Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
    Lemon Curd:
    Cytryny dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie wyparzamy skórkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać, aby nie ścierać białej skórki. Z cytryn dokładnie wyciskamy sok. Do szklanej miski wybijamy jajka, dodajemy żółtka oraz cukier i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników.
    Miskę ustawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz sok z cytryny. Cały czas mieszamy do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Potrzeba tu odrobinę cierpliwości, bo trochę to trwa. Gotowy lemon curd przelewamy do wyparzonego słoiczka i odstawiamy do na bok. Jeżeli w kremie pojawią się grudki, można krem przetrzeć przez sito. Po wystudzeniu krem jeszcze trochę zgęstnieje.
  • 4. Krem z lemon curd:
    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Do ubitej masy dodajemy po łyżce lemon curd i mieszamy do połączenia się składników.
    Nasączenie:
    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.
    Krem maślany:
    Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem.
  • 5. Przełożenie:
    Pierwszy blat biszkopt układamy na małym podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (ta część tortu ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i równomiernie wykładamy frużelinę malinową. Na frużelinie rozprowadzamy krem malinowy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Wykładamy połowę kremu czekoladowego i równamy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy i wykładamy połowę kremu lemon curd. Przykrywamy czwartym biszkoptem. Wierzch tortu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
    Na większym podkładzie układamy pierwszy blat biszkoptu i zakładamy rant cukierniczy. Nasączamy go i wykładamy resztę kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Równomiernie wykładamy drugą część kremu lemon curd. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Wierzch biszkoptu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • 6. Przy pomocy długiego, wąskiego i ostrego noża oddzielamy delikatnie torty od rantu i zdejmujemy ostrożnie ranty cukiernicze. Kremem maślanym tynkujemy dokładnie każdy tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Torty chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu w tort, który znajduje się na większym podkładzie, wbijamy dopasowane do wysokości tortu wsporniki. Teraz ostrożnie na górę tego tortu ustawiamy tort na mniejszym podkładzie. Tynkiem dokładnie i równo pokrywamy łączenie tortów i chłodzimy tort w lodówce. Tak przygotowany tort możemy już dekorować. Powodzenia!
    * najlepiej użyć cytryn ekologicznych, niewoskowanych
    ** można dodać mniej lub więcej. Należy jednak pamiętać, że krem ma być kwaskowy. W połączeniu ze słodkim kremem czekoladowym oraz biszkoptem smaki świetnie się równoważą

Porady

-można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin -używam śmietany double cream 48% -zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone - z podanej porcji wychodzi około 1½ szklanki lemon curd -preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić -biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego, należy upiec dodatkowe biszkopty w tortownicy, aby uzyskać 4 blaty - tort dobrze jest wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem, aby złapał temperaturę pokojową. Znacznie lepiej się wtedy kroi. Wysokość tortu: 34 cm Waga tortu: 5,200 kg

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Cytryna Krem malinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować