Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

4.5 (163 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny tort kilkusmakowy

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jajka - biszkopt: 5 sztuk
    - mąka tortowa przesiana: 5 łyżeczek
    - cukier: 5 łyżek
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    MASA::
    - śmietana kremówka (30-36%): 330 mililitrów
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - kawa rozpuszczalna sypka: 2 łyżki
    POLEWA::
    - czekolada mleczna lub gorzka: 100 gramów
    - śmietana kremówka (30-36%): 200 mililitrów
    - orzechy drobno posiekane: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni na tortowwnicy 28 cm.
  • 2. Kawę zaparzyć w 1/5 szklanki wody, dodać 2 łyżeczki żelatyny. Śmietanę ubijć z cukrem aż zgęstnieje, wlać kawę. Zmiksować.
  • 3. Biszkopt przeciąć na pół. Posmarować masą.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną wymieszać dokładnie ze śmietaną .
  • tort czekoladowy 5. Polewa polać wierzch tortu i udekorować orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować