Tort chałwowy

0 (0 ocen)

Robiłam go pierwszy raz na 18 urodziny. Wyszedł pyszny! Nie za słodki ,rozpływający się w ustach .Warty "zgrzeszenia" i paru centymetrów w boczkach ;))

Składniki:

  • Składniki na biszkopt do tortownicy 22 cm:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki kakao

    Masa chałwowa:
    2 jajka, wyszorowane i wyparzone
    125 g masła, o temperaturze pokojowej
    125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
    2/3 szklanki drobnego cukru
    35 dag ulubionej chałwy, pokruszonej
    2 łyżki likieru kawowego

    Ponadto do przełożenia:
    dżem wiśniowy/lub inny kwaskowy
    Do nasączenia:
    100 ml likieru kawowego
    100 ml mocnej herbaty
    Wymieszać.

    Do dekoracji:
    1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych lub włoskich, podpieczonych
    100 g chałwy, pokruszonej
    Wymieszać.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2blaty.
  • 2. Masa chałwowa:

    Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.
    Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.
    Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.
    Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).
    Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.
  • 3. Przygotowanie tortu:
    Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 2/3 ponczu+ grubszą warstwę dżemu i 2/3 kremu chałwowego. Przykryć drugim blatem i naponczować, na niego wyłożyć cieniutką warstwę dżemu i 1/3 kremu,ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić przez kilka godzin.

Porady

najlepiej żeby tort stał w lodówce przez noc, wtedy biszkopt lepiej się nasączy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować