Biszkopt: (można przygotować według swoich sprawdzonych przepisów, gdzie biszkopt trzeba podzielić na pół; przygotować trzeba dwa biszkopty i podzielić, aby docelowo mieć 4 blaty)
u mnie na jeden biszkopt:
4 jaja
5 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
czubata łyżka kakao
Masa chałwowa:
500 g chałwy
400g masła
Dodatkowo:
szklanka mocnej kawy do nasączenia blatów
słoik konfitury wiśniowej wymieszany z dwiema garściami wiśni (u mnie mrożonych)
polewa czekoladowa (dowolna, może być gotowa, może być to rozpuszczona czekolada; u mnie rozpuszczona czekolada gorzka z masłem, mlekiem i kakao)
Tort chałwowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy kawę i studzimy. Wiśnie ze słoiczka mieszamy z mrożonymi wiśniami, odstawiamy.
Biszkopt: Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno, w dwóch turach dodajemy cukier, następnie w dwóch turach żółtka i na koniec delikatnie wmieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelewamy do średniej tortownicy i pieczemy do suchego patyczka. Przygotowujemy dwa biszkopty i dzielimy po ostudzeniu na cztery blaty.
Masa: Masło ubijamy na puch, dodajemy rozkruszoną chałwę w turach i ucieramy do jednolitej masy.
Układamy ciasto: jeden blat nasączamy kawą, wykładamy część masy a na nią część wiśni i tak robimy do skończenia blatów, z tym, że ostatni blat tylko lekko smarujemy masą (możemy też boki) i wylewamy polewę czekoladową. Dekorujemy według uznania.
Komentarze