Tort chałwowy z wiśniami

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Tort z masą chałwową i konfiturą wiśniową.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt: (można przygotować według swoich sprawdzonych przepisów, gdzie biszkopt trzeba podzielić na pół; przygotować trzeba dwa biszkopty i podzielić, aby docelowo mieć 4 blaty)

    u mnie na jeden biszkopt:
    4 jaja
    5 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    czubata łyżka kakao

    Masa chałwowa:
    500 g chałwy
    400g masła

    Dodatkowo:
    szklanka mocnej kawy do nasączenia blatów
    słoik konfitury wiśniowej wymieszany z dwiema garściami wiśni (u mnie mrożonych)
    polewa czekoladowa (dowolna, może być gotowa, może być to rozpuszczona czekolada; u mnie rozpuszczona czekolada gorzka z masłem, mlekiem i kakao)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort chałwowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy kawę i studzimy. Wiśnie ze słoiczka mieszamy z mrożonymi wiśniami, odstawiamy.

    Biszkopt: Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno, w dwóch turach dodajemy cukier, następnie w dwóch turach żółtka i na koniec delikatnie wmieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelewamy do średniej tortownicy i pieczemy do suchego patyczka. Przygotowujemy dwa biszkopty i dzielimy po ostudzeniu na cztery blaty.

    Masa: Masło ubijamy na puch, dodajemy rozkruszoną chałwę w turach i ucieramy do jednolitej masy.

    Układamy ciasto: jeden blat nasączamy kawą, wykładamy część masy a na nią część wiśni i tak robimy do skończenia blatów, z tym, że ostatni blat tylko lekko smarujemy masą (możemy też boki) i wylewamy polewę czekoladową. Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować