Jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-)
Tort chałwowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na cztery krążki.
Gotuję budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ucieram miękkie masło dodając stopniowo zimny budyń, dokładnie miksuję. Na koniec dodaję pokruszoną chałwę i znów chwilę miksuję.
2.Składam tort układając na talerzu kolejno:
- krążek ciasta nasączony kawą z alkoholem i cukrem
- 1/4 część kremu
- nasączone ciasto
- 1/4 kremu
- bezy - ściśle jeden obok drugiego
- 1/4 kremu
- nasączone ciasto
- 1/4 kremu
- nasączone ciasto
- na wierzch wysypuję przesiane kakao
Komentarze