tort chałwowy z bezami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 łyżki oleju
    1 1/2 szklanki mąki
    2 czubate łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu

    1/2 litra mleka
    1 budyń waniliowy na 1/2 litra mleka
    3 łyżki cukru
    100 g masła
    150 g chałwy
    małe bezy - około 100 g

    150 ml mocnej kawy
    50 ml wódki
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Tort chałwowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na cztery krążki.
    Gotuję budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ucieram miękkie masło dodając stopniowo zimny budyń, dokładnie miksuję. Na koniec dodaję pokruszoną chałwę i znów chwilę miksuję.
  • 2. Składam tort układając na talerzu kolejno:
    - krążek ciasta nasączony kawą z alkoholem i cukrem
    - 1/4 część kremu
    - nasączone ciasto
    - 1/4 kremu
    - bezy - ściśle jeden obok drugiego
    - 1/4 kremu
    - nasączone ciasto
    - 1/4 kremu
    - nasączone ciasto
    - na wierzch wysypuję przesiane kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować