Tort bardzo delikatny,po prostu finezja,rozpływa się w ustach.Smak kawowej masy dopełnia całości smaku.Zostały mi białka z ajerkoniaku,szkoda było wyrzucić i tak powstał torcik. Bardzo polecam:)
60 min
Składniki:
NA BISZKOPT
• Jajka 4 szt
• Cukier 4 łyżki
• Pr.do pieczenia 1/2 łyżeczki
• CIASTO KOKOSOWE
• Białka 10 szt.
• Kokos 10dkg
• pr.do pieczenia 1/2 łyżeczki oraz 2 łyżki cukru pudru
• MASA
• Serek mascarpone
• Śmietanka 30%
• Śmietan-fix 1 op.
• Kawa rozpuszczalna 8 łyżeczek
• Cukier puder 2 łyżki lub więcej to już wg.własnego smaku
• Alkohol 50 ml lub więcej:)
Tort biszkoptowo-kokosowy z kremem kawowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osobno upiec biszkopt,każdy ma swój sprawdzony przepis,więc nie podaję.:)
Ciasto kokosowe-białka ubić na sztywno,dodać kokos i pr.do pieczenia i 2 łyżki cukru pudru ,piec na papierze do złotego koloru i jeszcze ciepłe zdjąć z papiera.
Masa
Serek mascarpone zmiksować ,osobno ubić śmietankę i dodać do serka,na koniec dać cukier puder 2 łyżki i kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku ,ostudzoną,oraz śmietan -fix i alkohol.Utrzeć na gładką masę.
Ostudzony biszkopt naponczować wodą z cytryną ,przełożyć 1/2 masy.Na wierzch położyć ciasto kokosowe dać masę i udekorować .
Dać do lodówki by tort nabrał smaku.
Po wierzchu posypać kokosem.
Komentarze