Ten tort zachwyci swoją słodyczą, połączoną z gorzkim smakiem czekolady i lekko kwaśnym owocem granatu!
Wszystkie smaki idealnie łączą się ze sobą tworząc burzę doznań kulinarnych!
55 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
SKŁADNIKI/BEZA
6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
SKŁADNIKI/KREM
400 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Tort bezowy z kremem kawowym, owocami i chrupiącą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE/BEZA
Białka powinny być w temperaturze pokojowej.
Na papierze do pieczenia obrysować dwa okręgi około 22 cm.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier.
Miksujemy aż masa będzie idealnie gęsta, stopniowo dodajemy sok z cytryny i mąkę.
Masą wypełniamy dwa okręgi, wierzch obsypujemy wiórkami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, zmieniamy temp. na 140 stopni C z termoobiegiem (30 minut).
Po upieczeniu beze zostawiamy w piekarniku przez 15 minut przy lekko uchylonych drzwiach.
2.PRZYGOTOWANIE/MASA
Śmietankę miksujemy razem z serkiem do uzyskania gęstej masy.
Pod koniec dodajemy cukier i kawę, mieszamy składniki jeszcze chwilę miksując.
Gotową bezę smarujemy kremem i dekorujemy według uznania
Komentarze