Za oknem szaro i smutno.Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień.A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego.Będzie więc i słodka beza i śmietana kremówka! A co!
40 min
Składniki:
Blaty bezowe
5 białek
250 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Tort bezowy z kremem kawowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubiłam na sztywno,dodając stopniowo cukier puder
2.Pod koniec wmieszałam skrobię i sok z cytryny.
3.Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem.
Można wyłożyć je papierem do pieczenia.
Masę można nałożyć na formę w kształcie i wielkości jaki chcemy osiągnąć.
Nałożyłam na nie masę bezową.
Oczywiście możecie zrobić zamiast dwóch - trzy blaty.
4.Piekłam godzinę w temperaturze 140 stopni.
Po upieczeniu zostawiłam je w uchylonym piekarniku aż ostygły.
Czym dłużej schną tym lepiej.
Możecie upiec i dopiero na drugi dzień dekorować.
Ja nie wytrzymałam i odczekałam 4 godziny.
5.W czasie gdy blaty bezowe stygły i się suszyły schłodziłam
śmietanę kremówkę i serek mascarpone.
W mikserze ubiłam śmietanę wsypałam cukier puder i dla pewności,żeby krem nie był za rzadki i utrzymał
właściwą konsystencję opakowanie śmietan-fix.
6.i dodawałam stopniowo serek.
7.Krem wyglądał jak na zdjęciu.
8.Następnie podzieliłam masę na dwie części.
Do jednej części wlałam rozpuszczoną kawę.
2 łyżeczki kawy na 1 łyżkę wody.
9.Na jeden blat bezowy wyłożyłam masę kawową.
10.Przykryłam drugim blatem.
11.Posmarowałam górną część kremem śmietanowym.
Ale następnym razem wierzchniej warstwy nie będę smarować
12.Udekorowałam malinami i startą gorzką czekoladą.
13.Kawałek tortu to stanowczo za mało...na pewno zjecie więcej;-) Smacznego
Komentarze