Tort bezowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Prawdziwie słodka uczta, tort bezowy sprawdzi się na każdą uroczystość.

  • Średni

Składniki:

  • - białka: 7 sztuk
    - cukier: 30 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    KREM::
    - śmietana kremówka 30%: 2 opakowania
    - cukier puder: 3 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - śmietanfix: 2 opakowania

    - konfitura z żurawiny ( słoiczek): 1 opakowanie
    - owoce świeże lub mrożone: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

    Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 25 cm.
  • tort bezowy 2. Dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na koła - w miejsce ograniczone okręgami. Tak powstaną nam dwa spody bezowe. Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Takie blaty bezowe dobrze jest przygotować wcześniej.
  • 3. Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna. Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i kolejno nakładamy: konfiturę z żurawiny, masę śmietanową. Przykrywamy drugim spodem, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i owoce. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować