Tort bezowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tort bezowy to bardzo smaczny deser, który zadowoli nawet bardzo wykwintne podniebienie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Beza:
    6 białek
    30 dag cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1,5 dużej łyżki octu winnego jabłkowego
    szczypta soli
    Masa:
    250 ml śmietanki kremowej 30%
    750 g serka mascarpone
    Do dekoracji dowolne owoce

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (przed ubijaniem). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem.Do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny jabłkowy. Papier do pieczenia rozłożyć na dwie formy do pieczenia. Ubitą bezę podzielić na 2 części i rozsmarować na formach na dwa równe spody do tortu. Ciasto piec w temperaturze 125 stopni przez 1,5 godziny i pozostawić w wyłączonym piekarniku na cały dzień lub noc.
  • 2. Zimną śmietankę ubić. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • 3. Gotową masą podzielić na pół. Pierwszą połową posmarować jedną z części bezy, następnie delikatnie przykryć drugim plackiem bezowym i wierzch również posmarować pozostałą masą. Tort udekorować ulubionymi owocami.

Porady

W celu uzyskania bardziej dekoracyjnego tortu, wierch dekorować masą za pomocą szprycy cukierniczej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy