Tort bezowa truskawka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort jest bardzo słodki i wprost rozpływa się w ustach. Orzeźwienia dodają truskawki z galaretką.W przepisie tym połączyłam to co lubię najbardziej: bezę, śmietankę i truskawki. Jak na prawdziwy tort nie zabrakło też biszkoptu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki:
    Biszkopt:
    -3 jajka
    -pół szklanki cukru
    -1/3 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
    -łyżka mąki ziemniaczanej
    -sok truskawkowy
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Nastęnie dodawać po kolei zółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać i delikatnie wsypać do ciasta. Tortownicę o wymiarach 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto i piec 20 min.(lub dłużej-do suchego patyczka) w temperaturze 180 C. Po upieczeniu biszkopt nasaczamy sokiem truskawkowym aby nie był zbyt suchy.
    Masa śmietankowa:
    -500 ml śmietany kremówki (36%)
    -1 opakowanie serka mascarpone (250g)
    -5 łyżek cukru pudru
    -2 opakowania śmietan fiksu
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, cukier oraz śmietan-fiksy
    Beza:
    -6 białek
    -300 g cukru
    -odrobina soku z cytryny
    -łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Białka ubijamy na sztywno, nadal ubijając dodajęmy cukier aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Bezę pieczemy w okragłej formie o średnicy 23 cm.Piekarnik nagrzać do 180 C, wstawić bezę i zmniejszyc temperaturę do 150 C. Piec około1,5 godziny, studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
    Galaretka:
    -50 dag truskawek
    -2 galaretki truskawkowe
    Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody.Gdy wystygną wkładamy truskawki. Odstawiamy do stężenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Tort bezowa truskawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt położyć na paterze i nasączyć sokiem truskawkowym.Rozsmarowujemy połowę masy śmietankowej a na nią tężejącą galaretkę z truskawkami. Następnie nakładamy pozostałą masę śmietankową. Nakładamy bezę. Cały tort wysmarować pozostałą masą.Można udekorować migdałami lub kleksami z bitej śmietany.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin lub borówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować