1.1. Biszkopt
Białka ubijamy. Miksując dodajemy cukry, następnie żółtka i olej. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do dwóch forem o średnicy 20-24cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni C.
2. Biszkopt ciemny Pieczemy w taki sam sposób jak jasny tylko dodając kakao
3. Ciasto chłodzimy kroimy każdy na dwa placki
4. Kerm
700ml. Mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym rozrabiamy budyń i wlewamy do mleka gotujemy energicznie mieszając aż zgęstnieje. Studzimy i ucieramy z masłem i margaryną. Do części kremu można dodać kakao i trochę nuteli.
Wykonanie:
Potrzebna będzie lalka którą owijamy folią spożywczą. W biszkoptach robimy otwór, smarujemy kremem jasnym lub ciemnym (jedną ze stron można posmarować dżemem). Do otworu wkładamy lalkę. Górę biszkoptu lekko ścinamy formując suknię. Całość smarujemy jasnym kremem. Dekorujemy suknię rozetkami z kremu(tu użyłam barwnika spożywczego niebieskiego) Kwiaty wykonałam z masy marcepanowej i barwnika. Jeśli lalka nie jest zbyt wysoka może nam zostać krążek cista, który dekoruję w dowolny sposób. Samo wykonanie tego tortu jest czasochłonne ale efekty są wspaniałe. Gorąco polecam.
Komentarze