Tort ananasowy

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczenie ciast lubię od dziecka. A torty to moja specjalność. Piekę dla rodziny i przyjaciół. Cieszę się, gdy moje wypieki wszystkim smakują.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szkl. mąki ziemn.
    1 szkl. mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 szklanka mleka
    1 duża puszka ananasów
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 op. cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    kostka margaryny

    Do dekoracji:
    cukrowe kwiatki i perełki, plastry pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort ananasowy 1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 °C.
  • 2. Masa: mleko gotujemy. Szklankę soku z ananasa mieszamy z resztą składników, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ostudzoną masę ucieramy z margaryną.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na trzy krążki i przekładamy masą. Ananasy drobno kroimy i wkładamy w środek tortu. Tort wyrównujemy masą i dekorujemy
    kleksami masy, owocami, perełkami i kwiatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować