Tort Ambasador

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam "Tort Ambasador"mniej bogaty, bo bez brzoskwiń i orzechów. Tort jest duży, więc polecam go na większą imprezę. Tradycyjnie biszkopt, jak i bazę do kremu przygotowuję dzień wcześniej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    100 g mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    130 g drobnego cukru
    30 g roztopionego masła

    krem:
    300g masła
    1 szklanka cukru
    0,5 litra mleka + 0,5 szkl do rozrobienia mąk
    5 żółtek;
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżeczki cukru z wanilią

    dodatkowo:
    pół posiekanej gorzkiej czekolady
    3 łyżki kakao
    pół szkl posiekanych orzechów włoskich
    pół szkl rodzynek uprzenio namoczonych w alkoholu
    puszka brzoskwiń

    nasączenie 1 szklanka w dowolnych proporcjach:
    sok z brzoskwiń
    wódka
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.
    Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
  • 2. krem: Mleko wstawiamy do zagotowania. Mąki rozrabiamy w pół szklanki mleka, dodajemy żółtka. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części. Dwie łyżki masy zostawiamy sobie aby posmarować cienko wierzch tortu przed wylaniem galaretki.
  • 3. masa jasna: Do jednej połowy masy dodajemy 4-5 brzoskwiń pokrojonych w kostkę.
  • 4. masa ciemna: Do drugiej polowy masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy a następnie rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną gorzką czekoladę gorzką.
  • 5. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń połączonym w dowolnych proporcjach z wódką. Wkładamy w obręcz tortownicy i na nim należy rozsmarować masę ciemną, przykrywamy kolejnym blatem ciasta; nasączamy rozsmarowujemy masę z brzoskwiniami. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta nasączamy, smarujemy cienko kremem, układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować