• 1 godz. 40 min

Tort idealny dla osób które lubią słodkości a przede wszystkim lubią bawić się formą i kształtem przygotowania. Dostałam go od swojej mamy i na pewno przekaże go swojej córce w przyszłości. Smakuje wszystkim i jest dobry na każdą okazję nie tylko na urodziny .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    4 jajka
    szklanka cukru
    szklana mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Krem

    500 ml mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 budynie śmietankowe na 0,5 litra mleka
    5 łyżek kakao
    kostka masła
    Wiśnie

    Ozdoby w zależności od pomysłów np.

    groszki czekoladowe , kolorowe czekoladowe cukierki
    kwiatki z cukru
    rurki
    biszkopty podłużne
    lukier( masło zmiksowane z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy 3/4 szklani i rozpuszczamy w nim budyń wraz z cukrem. Resztę mleka wlewamy do rondelka i czekamy az się zagotuje. po zagotowaniu wlewamy wcześniej zmieszany budyń z cukrem i mieszamy aż do uzyskana w miarę gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia w zimne miejsce.

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym az do momentu uzyskania ładnej masy. Do ubitej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną , pszenną oraz proszek do pieczenia . Ubijamy tylko chwilkę aż do momentu połączenia się składników. Wlewamy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut .

    Po upieczeniu ciasto odstawiamy do zimnego miejsca aby ostygło. W między czasie robimy krem . Miksujemy masło do momentu az będzie miało delikatną konsystencję czyli do momentu spienienia. Do masła partiami dodajemy budyń i miksujemy na gładka mase . Po całkowitym połączeniu budyniu z masłem dodajemy cukier puder i miksujemy a następnie kakao . Cukru i kakaa możemy dodać więcej w zależności od tego czy ma być bardziej słodki krem czy mnie.

    Z ciasta po wystygnięciu wycinamy dowolny kształt w moim przypadku był to kształt samochodu który wyciełam z wcześniej przygotowanego szablony z tektury. Po wycięciu ciasto kroimy na trzy części abyśmy mogli go przełożyć kremem . Kładziemy pierwsza warstwę ciasta i na to warstwę kremy następnie wiśnie i kolejna warstwa ciasta i znowu warstwa kremu i na to ostatnia warstwa ciasta i na samą górę warstwa kremu ładnie formujemy i gładzimy krem aby nasz tort ładnie i estetycznie wyglądał.

    Ostatni etap to dekoracja tortu w moim przypadku na sama górę dałam czerwony lukier przygotowany z masła i cukru pudru oraz barwnika spożywczego , dookoła ułożyłam draże orzechowe , koła obłożone są pustymi rurkami.

    Taki tort na pewno zadowoli niejedno dziecko które jest fanem samochodów.

Porady

Jeżeli mamy możliwość to proponuję budyń ugotować dzień prędzej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować