Torcik z masą czekoladową i wiśniami

4.5 (162 ocen)

Uwielbiam połączenie czekolady i wiśni, do ciasta można dodać 1-2 łyżki kakao i tak chyba zrobię następnym razem, myślę że wtedy będzie jeszcze lepszy :-)

Składniki:

  • Biszkopt:

    Na małą tortownicę 18cm

    3 jajka
    3 łyżki wody
    150g mąki pszennej
    120g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

    250g serka mascarpone
    100g czekolady deserowej
    500ml śmietanki 30%
    2x zagęstnik do śmietany
    2-3 łyżki cukru pudru

    + wiśnie mrożone lub ze słoika - ilość dowolna
    posypka kakaowa
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik z masą czekoladową i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik 1. Białka ubić na sztywno, wciąż miksując dodawać kolejno wodę, żółtka, cukier, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Masę przelać do tortownicy, wyrównać i upiec w 180' ok. 30-40 minut.

    Zimne ciasto przekroić na 3 części.

    Masa:

    Zagęstniki wymieszać z cukrem pudrem, śmietankę lekko ubić, dodać proszek z cukrem i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Mascarpone wymieszać ze śmietaną, odłożyć 3-4 łyżki masy.


    Czekoladę dodać do śmietanki i sera, dokładnie wymieszać.

    Biszkopt przełożyć masą, na każdej warstwie poukładać odsączone wiśnie ( większe można pokroić na pół ).

    Całość obłożyć pozostałą masą, wierzch udekorować posypką kakaową. Ja dodatkowo boki obłożyłam czekoladowymi tabliczkami.

    Torcik odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0hp00ob

To może cię zainteresować