Torcik z jabłkami i migdałowymi płatkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Polecam, bo naprawdę pyszne ciasto..

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna[miękka]: 12 dekagramów
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - mąka: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka

    - płatki migdałowe: 10 dekagramów

    - cukier: 6 łyżeczek
    - cynamon: 1 opakowanie

    - jabłka: 1 kilogram
    - galaretka: 1 sztuka
    - śmietana 30%: 0.5 litra
    - cukier puder: 2 łyżki
    - śmietan fix: 2 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z jabłkami i migdałowymi płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik 1. Z mąki, margaryny , cukru pudru , jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Podzielić na połowę, każdą z osobna przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi, cukrem i cynamonem. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni.Jeden upieczony placek [ jeszcze gorący] podzielić na 12 części .Jabłka starkować na tarce o grubych oczkach, chwilę poddusić z niewielką ilością wody. dodać galaretkę i 2 łyżeczki cukru.Wymieszać i ostudzić.Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru , dodać śmietan -fix.Na upieczony i wystudzony placek wyłożyć masę z jabłek , na to śmietanę i przykryć kawałkami pokrojonego placka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować