Torcik z jabłkami i migdałowymi płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, margaryny , cukru pudru , jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Podzielić na połowę, każdą z osobna przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi, cukrem i cynamonem. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni.Jeden upieczony placek [ jeszcze gorący] podzielić na 12 części .Jabłka starkować na tarce o grubych oczkach, chwilę poddusić z niewielką ilością wody. dodać galaretkę i 2 łyżeczki cukru.Wymieszać i ostudzić.Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru , dodać śmietan -fix.Na upieczony i wystudzony placek wyłożyć masę z jabłek , na to śmietanę i przykryć kawałkami pokrojonego placka.
Komentarze