Torcik walentynkowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Cisto dzielimy na 2 części, jedną połowę mieszamy z kakao. Wlewamy do dwóch natłuszczonych i posypanych bułka tartą form i pieczemy ok. 30 minut w 180°C. Studzimy. Gdy wystygną każdy placek przekrawamy na dwa placki.
2.Poncz: wodę gotujemy z cukrem, mieszamy z reszta składników i studzimy. Nasączamy placki.
Galaretki rozrabiamy według przepisu, czekamy aż stężeje.
3.Masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy z resztą składników na sztywno. Dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy pokrojone w drobną kostkę galaretki, do drugiej części kakao, do trzeciej dżem porzeczkowy.
4.Biały biszkopt smarujemy kremem z galaretką, na to układamy kakaowy biszkopt i krem z dżemem, następnie biały biszkopt i krem kakaowy oraz kakaowy biszkopt. Wierzch i boki smarujemy białym kremem. Boki tortu posypujemy wiórkami kakaowymi, wierzch ozdabiamy resztą kremów, mandarynkami oraz kolorowymi cukiereczkami.
Komentarze