Torcik walentynkowe serce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przez żołądek do serca, torcik rozpływa się w ustach i idealnie wyraża uczucia.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    2 szklanka mąki
    2 szklanka cukru
    2 Łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Masa:
    1 litr śmietany 36%
    Cukier waniliowy 10g
    ½ szklanki cukru pudru
    2 galaretki (2 smaki)
    4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
    2 łyżki kakao
    Poncz:
    4 łyżki wódki
    ½ szklanki wody
    3 łyżeczki cukru
    Sok z ½ cytryny
    Kilka kropli olejku pomarańczowego
    Oraz:
    Wiórki kokosowe
    Mandarynki
    Kolorowe cukiereczki



Torcik walentynkowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Cisto dzielimy na 2 części, jedną połowę mieszamy z kakao. Wlewamy do dwóch natłuszczonych i posypanych bułka tartą form i pieczemy ok. 30 minut w 180°C. Studzimy. Gdy wystygną każdy placek przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Poncz: wodę gotujemy z cukrem, mieszamy z reszta składników i studzimy. Nasączamy placki.
    Galaretki rozrabiamy według przepisu, czekamy aż stężeje.
  • 3. Masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy z resztą składników na sztywno. Dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy pokrojone w drobną kostkę galaretki, do drugiej części kakao, do trzeciej dżem porzeczkowy.
  • 4. Biały biszkopt smarujemy kremem z galaretką, na to układamy kakaowy biszkopt i krem z dżemem, następnie biały biszkopt i krem kakaowy oraz kakaowy biszkopt. Wierzch i boki smarujemy białym kremem. Boki tortu posypujemy wiórkami kakaowymi, wierzch ozdabiamy resztą kremów, mandarynkami oraz kolorowymi cukiereczkami.

Porady

Tort można ozdobić według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy