Torcik słodko-kwaśny z PATELNI :-)

0 (0 ocen)

NIEZWYKŁY tort, do zrobienia którego nie potrzeba nawet piekarnika czy blaszki do pieczenia.

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka mąki
    ciut soli
    75g roztopionego masła
    100g śmietany


    Do przełożenia:

    3-4 łyżki kwaśnego dżemy (u mnie z czarnej porzeczki)
    350ml kremówki (śmietany 30-36%)
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik słodko-kwaśny z patelni :-) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy razem z cukrem, aż powstanie puszysta, gładka masa. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu wlewamy masło.
  • 2. Patelnie z niewielką ilością oleju mocno rozgrzewamy i wykładamy na nią 1/3 ciasta. Przykrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i smażymy kilka minut. Gdy dół się przyrumieni delikatnie zsuwamy biszkopt na talerz i szybkim ruchem odkręcamy go do góry nogami nad patelnią, tak by nam się przekręcił. Znów przykrywamy i smażymy.

    Przekładamy na talerz do ostudzenia.

    Takim samym sposobem smażymy resztę placków.
  • 3. Gdy placki już przestygną, smarujemy je cienko dżemem.

    Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder do smaku. Przekładamy nią blaty.

    Torcik jest już gotowy do podania :-)

    Smacznego!

Porady

Składniki ciasta wystarczą na 2-3 blaty, w zależności od średnicy patelni na której je smażymy. Torcik możemy przełożyć innym kremem lub udekorować sezonowymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować