Torcik serowy z truskawkami

0 (0 ocen)

PYszny delikatny torcik na gorące dni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    50 dkg sera białego (ja trzy razy mielę)
    25 dkg masła
    25 dkg cukru pudru
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    1 cukier waniliowy

    Galaretka
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki

Torcik serowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pycha 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 ok 30-40 min.

    Masa:
    Ser zemleć. Utrzeć masło, cukier, jajko i żółtka. Dodawać ser dalej ucierając. Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, a drugą zostawić białą.

    Biszkopt podzielić na dwie części.
    Kładziemy pierwszą część biszkoptu. Na to Masa serowa ciemna, później biszkopt i masa serowa jasna. Na wierzch układamy truskawki i zalewamy galaretką.

Porady

Można upiec 2 osobne biszkopty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy