Składniki na spód:
150g pokruszonych biszkoptów
100g rozpuszczonego masła
pół łyżeczki cynamonu
Składniki na masę serową:
500g twarogu 3 - krotnie zmielonego
200 - 250g cukru
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
laska wanilii
20g żelatyny
100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
150g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
300 ml śmietany kremówki
Torcik serowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone biszkopty wymieszać cynamonem i z rozpuszczonym, ciepłym masłem na jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć folią, a następnie biszkoptami z masłem. Dobrze docisnąć.
2.Zmiksować twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny.
3.Kremówkę ubić na sztywno. Żelatyną rozpuścić w 100 ml wrzątku i jeszcze ciepłą zmiksować z jogurtem.
4.Do masy serowej dodać jogurt z żelatyną i ubitą kremówkę. Zmiksować i wyłożyć na biszkopty. Przykryć i wstawić do lodówki.
5.Jak masa stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze