Torcik naleśnikowy z miodem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naleśniki są świetnym tematem kulinarnym – łatwo i szybko się je przygotowuje, a w zależności od tego, czym zostaną posmarowane, przybierają różne smaki. :) Ten torcik zaskakuje smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,

    3 szklanki mleka,

    1 łyżka masła,

    2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),

    4 płaskie łyżki cukru + cukier do twarogu,

    400 g twarogu półtłustego,

    3 łyżki konfitury brzoskwiniowej,

    4 łyżki płynnego miodu,

    kilka łyżek gęstej śmietany 18%,

    cynamon,

    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Torcik naleśnikowy z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 2. Żółtka, masło, 4 łyżki cukru ucieramy. Dolewamy mleko, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest za gęste dodajemy mleka). Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie. Odstawiamy na kilka minut.
  • 3. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
  • 4. Twaróg mieszamy ze śmietaną, cukrem i cynamonem (ilość według uznania).
  • 5. Na dno tortownicy kładziemy pierwszy naleśnik, smarujemy go 2 łyżkami miodu i przykrywamy drugim naleśnikiem. Na tak przygotowany spód układamy kolejne warstwy:

    twaróg;
    naleśnik;
    twaróg;
    naleśnik;
    3 łyżki konfitury brzoskwiniowej;
    naleśnik;
    twaróg;
    naleśnik;
    miód;
    naleśnik;
    cukier puder.

    Po położeniu każdej warstwy dociskamy torcik.
  • 6. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować