Torcik na słono z jajkami i marchewką.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świetna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za klasycznymi słodkimi tortami.

  • 40 min

Składniki:

  • Bochenek okrągłego chleba

    "Krem"
    - 300g serka śmietankowego
    - 3 łyżki majonezu
    - sól, pieprz
    Nadzienie:
    - 6 jajek ugotowanych na twardo
    - 4 ugotowane marchewki

    Do ozdoby: plasterki świeżego ogórka, pasemka z gotowanej marchwi, jajka ugotowane na twardo, plastry szynki.

Torcik na słono z jajkami i marchewką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z bochenka odkrawamy skórkę. Z chleba wykrawamy 3 lub 4 (zależy jaki duży mamy bochenek) spody do naszego tortu.
    Składniki na "krem" mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
    Jajka i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Spodu naszego tortu smarujemy :kremem" i obsypujemy starta marchewką i jakiem. Układamy kolejny spód i powtarzamy czynność.
    Cały tort z wierzchu smarujemy jeszcze kremem i dekorujemy wedle uznania.

Porady

Zamiast bochenka można upiec biszkopt na słono, wtedy tort będzie troszkę lżejszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy