Torcik kawowy bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 40 min

Inna wersja tortu, który nie wymaga wysokich umiejętności cukierniczych.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów,
    2 łyżeczki cukru,
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    łyżka mleka,
    3 jajka,
    szklanka cukru pudru,
    kostka masła,
    kokos,
    rodzynki,
    rodzynki w czekoladzie.

Torcik kawowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poncz:

    W 1/2 szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru.
  • 2. Krem:

    a) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozprowadzamy w łyżce mleka.
    b) Białka ubijamy z łyżeczką cukru pudru (na sztywną pianę).
    c) Masło ucieramy ze szklanką cukru pudru dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną z punktu "a", a następnie białka z punktu "b" i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
  • 3. Tortownicę wykładamy folią aluminiową aż po brzegi.

    Biszkopty moczymy w ponczu i wykładamy nimi spód tortownicy i boki.
    Następnie wykładamy pierwszą warstwę kremu (połowa z całego kremu).

    Na krem kładziemy znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Wyrównujemy powierzchnię.
  • 4. Wykończenie:

    Górną warstwę posypujemy kokosem, rodzynkami i rodzynkami w czekoladzie. Ja do ozdoby dołożyłam kwiaty goździka.

Komentarze

Podobne przepisy