Składniki na biszkopt
tortownica 23cm:
3 jaja
6 łyżek cukru
6łyżek oleju
6łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
750ml jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
ok. 4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
ok. 30dag truskawek (lub innych owoców)
Torcik jogurtowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i po jednym żółtku. Następnie pomału wlewać olej. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodawać po jednej łyżce do masy. Przelać do tortownicy i piec ok. 20-30 minut w 170 stopniach.
Wyjąć, ostudzić i przeciąć na dwa placki.
2.Jogurt utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Gdy ostygnie dodać do masy. Na końcu włożyć pokrojone truskawki. Masę przelać na biszkopt. Przykryć drugim plackiem.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze