Torcik jogurtowy z jagodowym ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe połączenie jogurtowej masy z delikatnym jagodowym ptasim mleczkiem. Torcik jest mało słodki, słodycz nadaje spód, masa jogurtowa jest bardzo zwarta, natomiast jagodowa delikatna i puszysta rozpływa się w ustach. Wspaniały deser na lato :).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód

    250 g czekoladowego wysuszonego biszkoptu lub herbatników
    100-180 g masła

    Masa jogurtowa

    700 g jogurtu naturalnego
    250 g śmietany 36 %
    10 łyżeczek żelatyny
    120 g cukru pudru
    1/2 opakowania cukru waniliowego

    Jagodowe ptasie mleczko

    125 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
    1 galaretka jagodowa
    4 czubate łyżki jagód
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik jogurtowy z jagodowym ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód

    Herbatniki lub biszkopt rozdrabniamy blenderem, masło roztapiamy i wlewamy jeszcze gorące do rozdrobnionych ciasteczek - i teraz tu ważne ilość masła zależy od chłonności,masa musi być zwarta nie sypka zacznijcie od 100 g masła jeżeli będzie zbyt sypkie roztopcie jeszcze trochę i dodajcie. Najczęściej trzeba dodać przy spodzie z z ciasta biszkoptowego przy herbatnikach starczy 100 g. Masą wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki by masa stwardniała.
  • 2. Masa jogurtowa

    Jogurt miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopioną żelatynę - do żelatyny dolewamy około 1/2 szklanki zimnej wody, mieszamy i zostawiamy by napęczniała, następnie roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę miksujemy chwilę. Ubijamy śmietankę na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki by masa stężała.
  • 3. Jagodowe mleczko

    Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy by lekko stężała. Mleczko ubijamy mikserem na puszystą piankę dodajemy cukier i wlewamy galaretkę, dokładnie miksujemy. Jagody rozdrabniamy w blenderze dodajemy do masy i mieszamy. Masę wylewamy na stężałą masę jogurtową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować