Torcik ten jest idealny dla osób dbających o zdrowy styl życia i lubiących słodkości jednocześnie. Składniki są proste, przygotowanie również. Torcik wspaniale smakuje z filiżanką kawy zbożowej.
4 godz.
Składniki:
2 jogurty naturalne
1 duża pomarańcza tzw pępkowa
2 łyżki soku z aronii (lub z czarnej porzeczki)
1 galaretka pomarańczowa
4 łyżki żelatyny - na 100 ml wody ciepłej
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 woreczek kaszy jaglanej
400 ml wody ze szczyptą soli i kroplą oleju
Torcik jogurtowo -pomarańczowy z nutką aronii na zimno na spodzie z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w 400 ml wody posolonej, z kroplą oleju ugotować kaszę jaglaną - około 20 minut. Kaszę wystudzić i wymieszać z łyżeczką cynamonu
2.żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Miksujemy ją z dwoma jogurtami i 2 łyżkami cukru brązowego.
3.Jogurt dzielimy na 2 części. Do jednej wlewamy 2 łyżki soku z aronii (lub czarnej porzeczki). Pomarańczę obieramy, 3/4 miiksujemy i dodajemy do drugiej części jogurtu. Pozostałą część pomarańczy zostawiamy do dekoracji.
4.Przygotowujemy galaretkę pomarańczową według przepisu na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce.
5.W tortownicy wykładamy kaszę jaglaną. na nią dajemy warstwę jogurtu z pomarańczą. Chłodzimy w lodówce na najwyższej półce. Jak lekko stężeje, wylewamy na nią warstwę jogurtu z sokiem. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Jak już stężeje , układamy jako dekorację pokrojoną w kosteczkę pomarańczę i zalewamy galaretką pomarańczową. Następnie chłodzimy ze 2 godziny - wedle uznania.
Komentarze