TORCIK IMIENINOWY Z MAKIEM I MASĄ SEROWĄ

0 (0 ocen)

Ten torcik mam od mojej mamy która upiekła to ciasto na imieniny taty . Zachwyciło wyglądam i smakiem wszystkich gości

Składniki:

  • SKŁADNIKI;
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka maku niebieskiego
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżeczki przegotowanej wody
    SKŁADNIKI NA MASĘ
    1 kg serka waniliowego
    1 szklanka cukru
    250 g masła
    ¾ szklanki letniego mleka
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki cukru waniliowego
    DODATKOWO
    1 słoik konfitury porzeczkowej
    200 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik imieninowy z makiem i masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ejkmad 1. WYKONANIE ;
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę , Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do masy i za pomocą szpatułki mieszamy . Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, ciasto przekrawamy na pół.
    Żelatynę namaczamy w mleku podgrzewając na bardzo małym ogniu stale mieszając aż do dokładnego rozpuszczenia
    Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , Ucierając dodajemy porcjami serek Do przestudzonej żelatyny ale wciąż płynnej dodajemy 2-3 łyżki masy , i dokładnie mieszamy , po czym całą żelatynę dodajemy do masy serowej i krótko miksujemy .

Porady

zamiast orzechów włoskich możemy użyć np , laskowych orzechów migdałów itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować