Mój ulubiony torcik, pyszny, słodki a jednocześnie orzeźwiający. Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm.
1 godz. 30 min
Składniki:
1. Na biszkopt kakaowy: 4 jaja, 3/4 szkl cukru, 3/4 szkl mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenie, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1 czubata łyżka kakao, szczypta soli.
2. Masa kiwi- pół galaretki o smaku kiwi, ok. 300 g dżemu o smaku kiwi i agrestu( Łowicz)
3. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietanki kremówki 30%, 1 galaretka o smaku kiwi, 1 czubata łyżka cukru pudru
4. dodatkowo- 3-5 owoców kiwi ( w zależności od wielkości)
Torcik czekoladowy ze śmietanką i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. biszkopt- białka oddzielić od żółtek. Ubić je z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać kakao. Wymieszać, przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok 30 min w 180 st C. po ostudzeniu przekroić na dwie połowy.
2. Masa kiwi- dżem zblendować. Pół galaretki rozpuścić w 1/3 szkl wrzątku, wlać do dżemu.
3. Masa śmietankowa- 1 galaretkę o smaku kiwi rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku, ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Odłożyć 3-4 łyżki do dekoracji.
4. Składanie ciasta: na połowę biszkoptu wyłożyć połowę masy śmietankowej, schłodzić chwilę (ok 5 min), następnie wyłożyć dżem wymieszany z galaretką kiwi, znów schłodzić 5 min. Na dżem wyłożyć drugą połowę masy śmietankowej i przykryć pozostałym biszkoptem. Posmarować masą śmietankową odłożoną do dekoracji. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry owoce kiwi. Schłodzić.
Smacznego!
Porady
Można użyć innego dżemu, na z kiwi i limonki. Jeśli nie ma w nim kawałków owoców, nie trzeba go blendować.
Komentarze