Torcik czekoladowy

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny tort czekoladowy który możemy przygotować na każdą okazję

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt czekoladowy:

    6 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2-3 łyżeczki kakao

    Masa wiśniowa

    150ml kompotu z wiśni(lub syropu po wiśniach z puszki)
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    50ml likieru wiśniowego
    350g wiśni świeżych lub mrożonych

    Masa śmietanowa:

    700ml śmietany kremówki (30%)
    250g sera mascarpone
    Ok 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
    4 smietan fix

    poncz wiśniowy

    Dekoracje

    glasage czekoladowy
    Dekoracje czekoladowe
    Perełki złote
    Wiśnie kandyzowane.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    BISZKOPT

    Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka, delikatnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do

    tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 30-40 minut.

    Masa wiśniowa.

    Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz

    wiśni),zagotowujemy dodajemy budyń i mieszamy do zgęstnienia(konsystencja kisielu)Na sam koniec dodajemy wiśnie, mieszamy delikatnie.

    Masa śmietanowa.

    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser mascarpone

    Wykonanie tortu:

    Przekroić biszkopt na trzy krążki. Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę.Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem, bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając Tort obłożyć cienką warstwą kremu wstawić do schłodzenia do lodówki. Na tort oblewamy glasage czekoladowym, robimy dekoracje według uznania

Porady

Tortownica 20 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować