Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten niewielki torcik, zrodził się z miłości do czekolady. Mocno czekoladowe brownie, przełożone lekko gorzkim kremem czekoladowym a na wierzchu dekoracja z czekoladowych słodyczy.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady, 20 dag masła, szklanka mąki, 6 jajek i szklanka cukru brązowego, 1 serek mascarpone, 2 kremówki 30%, słoiczek dobrego kremu czekoladowego lub nugatowego, słodycze do dekoracji, 3 łyżki kakao gorzkiego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małym ogniu roztapiamy czekoladę i masło do całkowitego połączenia składników. W osobnej misie, ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy jajecznej, stopniowo dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę wlewamy do okrągłej tortownicy o średnicy 16 cm. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na 30 min w tem. 180 stopni.
    Pod koniec pieczenia, sprawdzamy wykałaczką. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może przyklejać się do wykałaczki.
    Następnie przygotowujemy krem. W misce mieszamy serek mascarpone. W oddzielnym naczyniu ubijamy kremówkę na sztywno. Do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą kremówkę. Wszystko to miksujemy z gotowym kremem czekoladowym ze słoiczka, na koniec dodajemy gorzkie kakao. Po wystudzeniu ciasto delikatnie należy przekroić i przełożyć schłodzonym kremem czekoladowym. Wierzch ciasta również wykładamy kremem i dekorujemy słodyczami czekoladowymi wg pomysłu.

Porady

Jeżeli nie chcemy przekrajać naszego ciasta. Możemy zrobić je niższe, używając większej tortownicy. Ciasto jest bardzo słodkie, dlatego nie polecam dodawania cukru do kremu. Świeżo zrobione ciasto wkładam na 15 min do zamrażarki, aby krem mocniej się związał z ciastem. Do masy polecam dobrej jakości, gotowy krem w słoikach. Po przekrojeniu ciasto ma wygląd niewielkiego zakalca. Jest to spowodowane duża ilością czekolady. Należy pamiętać, aby nie trzymać go za długo w piekarniku, gdyż za bardzo wyschnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować