Torcik budyniowo – truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 3 - 4 części.
2.Krem truskawkowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Truskawki rozgnieść, zagotować i wsypać do nich suchą galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zimną galaretkę, budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Kremem przełożyć poszczególne blaty ciasta. Dowolnie udekorować.
Komentarze