Torcik budyniowo – truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Ciasto o bardzo delikatnej strukturze i cudownym smaku.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 27cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    4 łyżki oleju
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Krem truskawkowy:
    600ml mleka
    250g białego sera półtłustego lub mielonego z wiaderka
    330ml śmietany 30%
    1 budyń truskawkowy bez cukru
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru pudru
    1 szklanka truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Torcik budyniowo – truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 3 - 4 części.
  • 2. Krem truskawkowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Truskawki rozgnieść, zagotować i wsypać do nich suchą galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zimną galaretkę, budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Kremem przełożyć poszczególne blaty ciasta. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować