Na blogu jest około 140 przepisów. Danie, które dziś prezentuję - to jedno z dwóch najsmaczniejszych dla mnie. Drugie, to - co za zaskoczenie - także zupa z Tajlandii, Tom Jued.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 l wody
1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych w kawałki 4 cm
6-8 liści limonki kaffir
4 cm korzenia galangalu (lub imbiru), pokrojonego w talarki
8 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
2 łodygi trawy cytrynowej, zmiażdżonej i posiekanej
5 szalotek pokrojonych w piórka
1 zielona tajska papryczka, pokrojona w talarki
4 łyżki sosu rybnego
sok z jednej limonki
do przybrania: garść liści mięty, suszone płatki chili, cebula dymka
Tom saap - bulion na wieprzowych żeberkach - przepis z tajlandii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku umieścić żeberka, zalać wodą (1,5 l) i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
2.Po godzinie, wyciągnąć żeberka z garnka i odłożyć na bok.
3.Do garnka dodać: liście kaffir, galangal, czosnek, trawę cytrynową i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić (usunąć resztki ziół)
4.Do garnka z powrotem dać żeberka oraz cebulę i zieloną tajską papryczkę - gotować przez 5 minut. Doprawić sokiem z limonki i sosem rybnym do smaku, zdjąć z ognia.
Komentarze